Zaterdag 7 en zondag 8 mei 2016 wordt de Slijperij Lieckens feestelijk geopend voor het grote publiek. Iedereen is dan welkom om gratis een kijkje te komen nemen. Om de beleving van het diamantverleden totaal te maken, zullen de molens draaien en zal er een gids aanwezig zijn voor een woordje uitleg. Een streepje geschiedenis In 1908 liet Petrus Lieckens in de Spoorweglei in Nijlen een slijperij bouwen voor zijn zonen, War en Denis, die in Antwerpen het vak van het diamantslijpen hadden geleerd. De slijperij bestond uit een gelijkvloers met één verdieping en een schuin dak. Tijdens WOI leed het dak brandschade door een bominslag op de molen ernaast en werd het door een plat dak vervangen.

Restauratie

Uiteindelijk sloot de werkplaats in 1985 de deuren. De weg naar de restauratie In 2004 kocht het Nijlense gemeentebestuur de slijperij en enkele aangrenzende gronden aan. De rest van het perceel – het woonhuis en de overige gronden – kwam in handen van de sociale huisvestigingsmaatschappij Zonnige Kempen. Op donderdag 27 november 2008 bracht Vlaams minister Dirk Van Mechelen een bezoek aan de diamantwerkplaats. Hij kondigde bij die gelegenheid aan dat Diamantslijperij Lieckens erkend werd als beschermd monument, het 10.000ste in Vlaanderen! Gestimuleerd door deze erkenning, vroeg gemeente Nijlen subsidies aan om de slijperij, zowat de laatste volledig uitgeruste vooroorlogse diamantslijperij uit de streek, te kunnen restaureren. Deze subsidies werden toegekend in 2014. Met de restauratie probeerde men zoveel mogelijk de authenticiteitswaarde van het gebouw te bewaren. Het restauratieproject omvat het hoofdgebouw met alle bijgebouwen, inclusief de drie toiletten achter de slijperij.

Werkmateriaal

Ook de achtergelaten voorwerpen, van slijpersstoeltjes tot de typische groene lampen, hebben een opknapbeurt gekregen. Praktisch Het Kempens Diamantcentrum inclusief Slijperij Lieckens zijn geopend op zaterdag 7 en zondag 8 mei van 9.30 uur tot 16.30 uur.

Voor meer informatie bekijk de website www.briljantekempen.be of contacteer het Kempens Diamantcentrum, Spoorweglei 42, 2560 Nijlen, tel 03/481 81 48, info@briljantekempen.be.